Over muzu

muzu_uitknip_joris

Muzu

Mijn meubelmakerij heet ‘Muzu’ en dat is ook mijn roepnaam.
Als blanke baby in Zuid-Afrika kreeg ik in 1969 een zwarte naam: Kamuzu.

 

 Ambacht

In 1999 ben ik als zelfstandig meubelmaker begonnen. De techniek van meubels maken leerde ik in de praktijk en het leren houdt eigenlijk nooit op.
Van nature ben ik handig en leergierig. Bovendien schroom ik niet om advies te vragen aan collega’s wanneer dat nodig is. De opdrachten zijn  veelzijdig in vorm en materiaal en vragen vaak om een specifieke technische oplossing. Het aandragen van degelijke uitvoerbare oplossingen zie ik als een groot deel van mijn ambacht.

 

 Achtergrond

Op de kunstacademie volgde ik een opleiding tot zelfstandig kunstenaar in de vrije richting en beeldhouwen.
Na de presentatie van mijn meesterstuk op de Kunstvlaai in Amsterdam ging ik als gediplomeerd master of Arts aan de slag.

 

 De overstap

Binnen mijn kunstpraktijk bestonden alle disciplines naast en door elkaar. Door de veelzijdigheid vond ik het niet makkelijk een doorlopende lijn vast te houden. De overstap van kunstenaar naar meubelmaker heeft mij de nodige begrenzing gebracht. Ik hervond mijzelf in het concrete en de logica van een meubel. Bij een kast hoef je je niet telkens af te vragen wat het is en waar het toe dient.

 

 Visie

Meubels zijn praktische dingen, ter organisatie en ergonomie. Daarnaast hebben goed vormgegeven meubels effect op onze gedachten en beleving. In hoe wij ruimte ervaren, de associaties en stemmingen die het oproept. Vanuit mijn achtergrond heb ik oog voor de context en het effect van een nieuwe toevoeging aan een specifieke plek.

In mijn optiek creëert en ondersteund een meubelstuk een situatie. Het is dus meer dan een object dat op zichzelf staat.

Afhankelijk van de opdracht ontwerp ik een meubelstuk dat dienend functioneert of juist expressief de aandacht opeist. De balans daartussen stem ik af op de wensen van de opdrachtgever. Ik zie het als mijn taak om een meedenker te zijn en uiteraard sta ik garant voor de kwaliteit van ieder project.

 

 Werkwijze

We starten met een kennismaking. Samen bespreken we wat u voor ogen heeft. Vaak kan ik al direct maten inmeten die nodig zijn voor een 3d tekening. Binnen tien dagen ontvangt u een voorstel en een kostenraming. Aan de hand van de tekening bepalen we welke aanpassingen wenselijk zijn. Op basis daarvan maak ik een definitief ontwerp met materiaalkeuzes en bijbehorende offerte. Voor het maken van een ontwerpvoorstel zijn de eerste twee uur gratis, daarna reken ik € 50,- per uur.

Als de opdracht akkoord is, ga ik aan de slag in mijn werkplaats. Afhankelijk van de schaal en aard van de opdracht zal ik uitbestedingen doen aan gespecialiseerde bedrijven. Denk daarbij aan bijvoorbeeld staalbewerking of meubelspuiten. Ik beschik over een groot netwerk van freelance vakmensen die mee kunnen werken aan een project.

Tijdens een project bespreken we regelmatig de vorderingen. Zodat u goed op de hoogte bent.  Na oplevering kan u genieten van een prachtig meubel, een fijne verandering of nieuwe start in huis of op het werk.